Cuvântul IPS Nicolae

                  la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

                                               2014

Preacucernici Părinţi,

Iubiţi credincioşi,

 

Între 1 şi 14 august Biserica Ortodoxă se află în Postul Adomirii Maicii Domnului. Acest post precede praznicul Adormirii Maicii Domnului şi a fost rânduit de Biserică spre a aduce aminte de virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de postul cu care ea însăşi, după Tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Acest post a fost practicat cu severitate, în cinstea Schimbării la Faţă a Domnului şi a Adormirii Maicii Domnului, de către monahii aghioriţi, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea Sfântului Munte Athos.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi. Originea lui trebuie căutată probabil prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului se dezvoltă, creştinii postind înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Data şi durata postului au fost uniformizate în întreaga Ortodoxie în anul 1166, la Sinodul local de la Constantinopol convocat de patriarhul ecumenic Loukas Chrysovergis, stabilindu-se cele două săptămâni. „Tipicul cel Mare“ şi „Învăţătura pentru posturi“ din Ceaslovul mare rânduiesc un Post aspru, cu ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată, marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. Singura dezlegare la peşte este la 6 august, praznicul Schimbării la Faţă a Domnului.

Rânduiala specială a acestui Post constă în citirea, zilnic, alternativ, a celor două Paraclise ale Născătoarei de Dumnezeu. În această slujbă cerem ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului în toate necazurile şi neputinţele vieţii noastre. O numim ”folositoare şi acoperământ, comoară de tămăduiri, rugătoare caldă şi zid nebiruit, păzitoare a creştinilor”. Afirmăm credinţa în rugăciunea ei folositoare către Fiul ei, rugăciune care să ne ajute tuturor celor ce ne aflăm în necaz. Şi ne punem nădejdea în ocrotirea ei de Mamă a tuturor creştinilor, mai ales a celor năpăstuiţi.

Postul Adormirii Maicii Domnului este perioada potrivită să citim Paraclisul Maicii Domnului şi să cerem fierbinte ajutorul şi ocrotirea ei. Lumea noastră este tulburată de război şi mulţi creştini sunt persecutaţi. Conflictul din Siria a produs distrugerea multor biserici şi mânăstiri şi uciderea multor creştini. De mai bine de un an doi episcopi, Mitropolitul Paul şi Arhiepiscopul Ioan de Aleppo sunt ţinuţi în captivitate. În Irak creştinii sunt persecutaţi şi alungaţi până la punctul la care în oraşul Mosul întreaga populaţie creştină a dispărut. Conflictul din Ţara Sfântă a reînceput şi primele care au de suferit sunt comunităţile creştine. Iar această stare de conflict există şi în lumea ortodoxă la graniţa Ucrainei.

Îndemnul meu părintesc este să folosim această perioadă a Postului pentru rugăciune către Maica Domnului cerând pace în lume, înţelegere între diferitele comunităţi religioase, gândul cel bun pentru rezolvarea problemelor pentru toţi cei responsabili, cârmuitori ai lumii. În dragostea ei de Mamă şi în multa ei milostivire ne va ajuta şi ocroti.

                                                                                                                                                                                               † Arhiepiscop Nicolae