Veniti De Luati
Lumină!

"Iubirea dintre cele Trei Persoane dumnezeieşti este singura explicaţie pentru actul creării."

– Părintele Dumitru Stăniloae (1903 – 1993)

Evenimente Recente

Vizita Inalt Prea-Sfintiei Sale, Mitropolitul Nicolae

On October 23-24, 2021, the pastoral visit of His Eminence NICOLAE CONDREA, Archbishop of the Romanian Orthodox Archdiocese of the United States of America and Metropolitan of the Romanian Orthodox Metropolitan Church of the Americas, took place.

Urmatoarele Evenimente in Parohie si in Comunitatea Romaneasca

Sunday, Weekly
 9am - Utrenia
10am - Sfanta Liturghie
11:30am – Sunday School
 
Sambata 9 Martie, 2024 (Mosii de iarna)
11:00am- Parastas de obste
Duminică 10 Martie, 2024 (A Infricosatoarei Judecati)
12:00pm- Agapa frateasca (lasatul secului de carne)

Hramul de toamnă al Bisericii Sfânta Treime din Philadelphia

Anual, pe data de 21 octombrie, comunitatea Parohiei Ortodoxe Române Sfânta Treime din Philadelphia sărbătorește hramul de toamnă al bisericii ei: Sfinții Mucenici și Mărturisitori Ardeleni.

Utrenia va începe la orele 9:00 AM, iar Sfânta Liturghie la orele 10:00 AM.

Vor fi invitați preoți și credincioși ortodocși de la bisericile din Philadelphia și împrejurimi, în frunte cu Părintele Sabin Pop, parohul Bisericii Ortodoxe Pogorârea Sfântului Duh din Elkins Park, PA.

Alegerea acestui hram, cu ocazia resfințirii bisericii, în 2015, este un omagiu pe care generația de astăzi a românilor din Philadelphia îl aduce întemeietorilor comunității românești din Northern Liberties, toți imigranți români din Transilvania și Banat, care, la începutul secolului 20, ne mai putând îndura “binefacerile” ocupației Austro-Ungare, au fost nevoiți să-și părăsească meleagurile scumpei lor patrii și să emigreze în America.

Este un omagiu pe care comunitatea noastră îl aduce tuturor apărătorilor credinței Ortodoxe din aceste provincii românești, care au suferit și au murit pentru credința ortodoxă. Printre ei, se numără și Sfinții Cuvioși Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Sfinții Preoți Ioan din Galeș și Moise Măcinic, precum și Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș. Toți au trăit în secolul al 18-lea și au pătimit numeroase chinuri fiind supuși de către autoritățile Imperiului Habsburgic la grele torturi pentru că au avut curajul să apăre Biserica Ortodoxă și dreptul românilor de a rămâne creștini ortodocși, așa cum s-au născut.

Sfântul Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742, ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar, în cele din urmă, la celebra închisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a și murit ca martir.

Sfântul Sofronie de la Cioara a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată pe care nu o cunoaștem, fie la Mănăstirea Vieroși, fie la Mănăstirea Robaia.

Sfântul Ioan din Galeș a înmânat lui Oprea Miclăuș un memoriu pe care acesta trebuia să-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării din jurul orașului Sibiu de apărare a Ortodoxiei. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii români ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul împărătesei Mariei Tereza, sfântul Ioan ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Părintele Ioan a murit cândva după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Pentru că a luptat împotriva uniației, Sfântul Moise Măcinic, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuș, pe care l-a însoțit în călătoriile sale la Viena, fiind arestat împreună cu Miclăuș. A murit în închisoarea de la Kufstein.

Sfântul Oprea Nicolae, zis Miclăuș, originar din Săliștea Sibiului, satul Tilișca, a mers de trei ori la Viena, pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 si 1752. În memoriile prezentate, acestia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Kufstein, unde a și murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Sfinții Cuvioși Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara au fost canonizați, împreună cu Oprea Miclăuș, în 1955, iar Sfinții preoți Ioan din Galeș si Moise Măcinic din Sibiel în 1992.

Organizatia Caritabila Sf. Paraschiva